Mikä on padel?

YLEISTÄ

Padel on mailapeli. Siinä on yhdistetty elementtejä niin tenniksestä kuin squashistakin.
Padelia pelataan tyypillisesti nelinpelinä (2vs2) suljetulla kentällä, jota ympäröivät niin lasi- kuin metalliseinätkin. Pistelasku noudattaa samaa kuin tenniksen pistelasku ja lajia pelataan samantyyppisillä palloilla kuin tenniksessä, mutta niissä on vain yleensä vähemmän ilmaa. Suurin ero tennikseen on se, että palloa voi pelata kenttää ympäröivien seinien kautta. Padelin syöttö tapahtuu yhdestä pompusta, alakautta syöttäen ja pallo saa olla vain lantiotason korkeudella.

Padelmaila on muodoltaan lyhytvartinen ja se lyöntipintana on keinoaineinen, rei’itetty taso. Padelkenttä on yleensä keinotekonurmea. Pituudeltaan kenttä on 20 metriä pitkä sekä 10 metriä leveä. Kenttä on jaettu verkolla kahteen osaa keskeltä, joka on alle metrin korkeudessa (88cm keskeltä, 92cm reunoilta). Kentän kummassakin päädyssä sekä osan matkaa sivuseinistä on korkeat lasiseinät (3 metriä korkeat) ja niiden päällä vielä metallista kehikkoa (1 metri).
Loput seinät ovat 4 metrin korkuisia metalliseiniä, joihin pallo saa osua kesken pelin ja joista voi jatkaa pelaamista.

Myös kentän ulkopuolelta lyöminen on sallittua. Kentältä voi poistua kummaltakin puolelta keskiosassa olevista ovista.

LYHYT HISTORIIKKI

Padelin on kehittänyt meksikolainen Enrique Corcuera vuonna 1969. Se on tällä hetkellä suosituinta Espanjassa, Ruotsissa sekä Meksikossa, mutta myös Argentinassa. Padel Pro Tour (PPT) eli padelin ammattikiertue on saanut alkunsa vuonna 2005.

Suomeen padel on rantautunut ensimmäistä kertaa vuonna 2003. Suomen Padellitto on avannut ovensa yleisölle virallisesti marraskuussa vuonna 2009.